'Galleristen Peter Rasmus Samling' af Sven Dalsgaard 17 feb 25 mar, 2018

Hulernes ensomhed

Siden midten af 1970-erne har Peter Rasmus Lind samlet på værker af billedkunstneren Sven Dalsgaard. Den dynamiske gallerist har i tre årtier formidlet kunst fra gallerier i Odense, København og Skagen. Samtidig har ‘Rasmus’ gennem årene samlet på Sven Dalsgaards værker, og derfor har Rasmus i dag en af landets mest omfattende private samlinger. Sven Dalsgaard ( 1914-1999 ) var enorm produktiv. Han karakteriseres af kunsthistorikere som Kunstnernes kunstner. Som billedkunstner var han selvlært med en solid håndværksmæssig basis som håndværksmaler og med færdigheder fra moderens virksomhed som hjemmesyerske.

I sine værker udførte Sven Dalsgaard en slags grundforskning. Hvornår bliver et lærred et objekt i stedet for et billedrum? Hvordan bliver objektet besjælet? Hvordan kan man skabe illusion ved at fremkalde beskuerens forestillinger på et monokromt lærred eller et hvidt stykke papir? Hvordan kan man ophæve tiden og stedet i et billede? Er det muligt at fastholde et menneske, der ikke er her mere? Sven Dalsgaards var nysgerrig og undersøgende overfor kunstens udtryk, materialer og teknikker, og hans arbejder spænder fra det skitseprægede til vildt pertentligt udførte arbejder. Mange af Sven Dalsgaards værker er samtidig meget humoristiske. Sven Dalsgaard arbejdede bredt indenfor skulptur, maleri, foto, collage, mixed media og tegninger. Kunstneren er repræsenteret på de fleste danske museer.

Som gæsteprofessor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i årene 1973-1979 inspirerede Sven Dalsgaard en ny generation af billedkunstnere, bl.a. maleren Søren Ankarfeldt, der udstiller på UDSTILLINGSSTEDET.dk i september måned 2018. Rasmus Linds Samling er omfattende. Samlingen tegner konturen af en betydelig personlighed på den danske kunstscene. Tankevækkende og inspirerende!